NordM 2023 Rapport

NordM 2023 26-27 november

Sverige stod som arrangör för Nordiska Mästerskapet 2023 för Beagle. På Svenska Beagleklubbens uppdrag så arrangerades NordM 2023 26-27 november i (SbBlk) Skaraborgsbeagleklubb & (VBlk) Västsvenskabeagleklubbens verksamhetsområden. Samling av deltagarna gjordes på lördagen 25 november vid Tånga Heds Camping, Vandrarhem och Evenemang i Vårgårda. Där NordM hade sin förläggning.

Arrangörerna samlades lördag 25 november vid 14 tiden och gjorde de sista förberedelserna inför att deltagarna skulle komma till invigningen av NordM kl 18,00.

NordM inledes med lagpresentation av respektive lands lagledare samt de tre hundar och ägare från Finland, Norge och Sverige.

Lagledare

Nation

Björn Aspelin

Sverige

Espen Kerim

Norge

Toivo Kangas

Finland

Hund

Ägare

Extra deltagare

Land

SE35994/2016 Vilagårdens Arrak

Gunnar Hjelm

Håkan Hjelm

Sverige

SE17371/2016 Flora

Magnus Marklund


Sverige

SE16647/2016 Vistenas Challe

Barbro Andersson

Håkan Andersson

Sverige

NO58039/21 Valsetåsen`s Izzie

Tor Harald Vaseth


Norge

NO38586/18 Brodern´s EK-Fru.Johnsen

Espen Kerim

Joachim Kerim

Norge

NO55499/21 Gitmarkbakken´s Ja-Maika

Espen Kerim

Kjell Ove Nome

Norge

FI33309/16 Peräpöksän Paukku

Kari Järvi


Finland

FI29558/16 Norsbäckens Isa

Tero och Annika Rimpioj


Finland

FI33310/16 Peräpöksän Raksu

Pekka Hämäläinen


Finland

Karl-Mikael Bremer från Skaraborgsbeagleklubb blåste fanfar i jakthornet och därmed lyckönskade samtliga deltagande hundar under följande prov dagar i skogen.

Söndagen började tidigt då vissa hade lite längre att åka till sina provmarker än andra. Vi kunde alla redan på morgonen konstatera att det kommer krävas både mycket rutin och en del tur av hundarna, då det var närmare -10 grader och ca 1-2 cm torr/luftig snö.

Klockan 08,00 släpptes samtliga hundar på respektive prov ruta och hundarna började söka efter haren på nio olika platser i Västsverige.

Rapporteringen från domarna till Svenska Beagleklubbens webbredaktör Roland Backlund intygade att morgonens konstaterande om att det skulle bli svårt för flera hundar stämde. Hundarna sökte intensivt men det var mycket torrt i det kalla väderförhållandet. Grusvägarna dammade när bilar passerade.

När eftermiddagen över gick till kväll så var samtliga hundar och deltagare återsamlade vid Tånga hed och snacket gick mellan samtliga om hur dagen hade gått för respektive hund.

Dag 1:s kollegium hölls öppet för alla och det uppskattades från samtliga men kanske lite extra uppskattat från Norge och Finlands deltagare då de fick mer inblick i hur Svenska drevprovsreglerna är. Efter ett väl genomfört kollegium som leddes av NordM fullmäktige Leif Festin från BCS/JPK och NordM kommissarie Micael Algotsson från SbBlk så kunde det konstateras ännu en gång att det varit svårt för hundarna idag.

Endast tre hundar hade fått till att driva hare till pris. Perapöksän Raksu hade lyckats riktigt bra med att driva till 1+2:a hare, Vistenas Challe hade lyckats med att driva till 1+3:a hare och

Perapöksän Paukku lyckades få till 2:a hare. Men flera av hundarna i startfältet hade fått upp harar som nyttjade det besvärliga väderförhållandet och trollade bort hundarna innan drevet gått till pris.

Drevtid

Pris

90 minuter

1:a

60 minuter

2:a

45 minuter

3:e

Även måndagens morgon startade med ca -10 grader och det torra underlaget kändes även denna dag att rutinen och turen kommer ha en avgörande faktor för hundarna i har skogen.

Hundarna släpptes klockan 08,00 som brukligt är vid jaktprov. De sökte ut i skog och mark för att fina färska har slag. Allt eftersom timmarna gick så kunde det konstateras via rapporteringarna till Webbredaktören att några av hundarna lyckats resa hare och med idogt arbete fått haren till pris. När återsamlingen gjordes och sammanställningen var klar efter det slutna kollegiet där endast domarna, fullmäktige och kommissarie fick närvara så fick hundägarna komma in i samlingslokalen.

Micael Algotsson inledde prisutdelningen med att tacka den arbetsgrupp på totalt sju personer från de båda lokalavdelningarna som gjort NordM 2023 så trevligt och bra som det blivit.

Micael presenterade resultat listan från plats nio till första plats där varje deltagare fick fina priser från sponsorerna. När två hundar återstod att presenteras så var spänningen stor i lokalen, Perapöksän Raksu kunde koras som vinnare av NordM 2023.

Perapöksän Raksu med ägare Pekka Hämäläinen

Vinnaren blev Finska hunden Perapöksän Raksu ägare Pekka Hämäläinen


Tvåa blev Svenska hunden Vistenas Challe ägare Barbro & Håkan Andersson


Trea blev Svenska hunden Flora ägare Magnus Marklund,     

Från vänster: 2:an Vistenas Challe ägare Barbro Andersson, 3.an Flora ägare Magnus Marklund,     1:an Perapöksän Raksu ägare Pekka Hämäläinen

När fullmäktige och kommissarie skulle räkna samman lagtävlingen, så krävdes det att räkna varje hunds drev minut på hare för att särskilja de finska och svenska hundarna åt. Då båda lagen hade fått 19 poäng. Efter denna samman räkningen hade Finskalaget totalt 53 drevminuter mer på hare än det svenskalaget. Finlandslag kunde därmed utses till vinnare och höja vandringspriset.

Lagtävling

Poäng

Plac

Fin

19

1

Sve

19

2

Nor

13

3

Finland = 391 min


Sverige = 338 min

Från vänster: Kari Järvi & Pekka Hämäläinen

Saknas på bilden: Toivo Kangas & Annika Rimpioja

Från vänster: NordM 2023 vinnare Pekka Hämäläinen med kommissarie Micael Algotsson

Från vänster Kari Järvi, Micael Algotsson, Pekka Hämäläinen

Under dessa dagar gjorde domarna sitt yttersta för att hundarna skulle kunna visa sina egenskaper på bästa sätt.

Domare från vänster: Jonathan Fredriksson, Robert Lindgren, Ove Nilsson, Stig Bertilsson, Stig Hellström, Sören storm, Ulf Beckman, Bengt Melin, saknas på bilden Tony Blom

Tack vare flera generösa sponsorer har Svenska Beagleklubben kunnat genomföra NordM som ett mycket trevligt arrangemang under dessa dagar.

Våra sponsorer till Nordiska Mästerskapen 2023

Folkareds kennel

Algotssons kennel

Trökans kennel

Akterstigens kennel

RGF (Råglanda gris förening)

Byforsens kennel

Ansarebos kennel

Frostvikens  kennel

Kruts Järnhandel

TANTAN AB

Tony Karlsson

Återkoppling från Norge och Finlands lagledare och NordM vinnare


Norges lagledare Espen Kerim


Urklipp från Norges återkoppling


Vi ønsker å takke dere for en trivelig samling. Stamkvarteret var lagt til et trivelig sted med god bevertning, maten smakte fortreffelig. Det settes stor pris på at dere kjørte åpent dommermøte etter dag 1, det var lærerikt for oss å høre hvordan de svenske prøvereglene bedømmes i praksis. Dommerne vi var med ut på skogen var veldig trivelige å være sammen med og de gjorde sitt beste for at vi skulle lykkes.


Takker for et flott opplegg.


Mvh

Espen Kerim 

__________________________________________________________________________________

Urklipp från Finlands återkoppling


Hej alla!

Vi tackar alla närvarande av mycket vänligt og roligt sällskapet under
mästerskapet. Det viktigaste är inte vem som vinner men det att vi
samlar ihop varje år med våra beaglar, träffar grannlandets jägare, lär
oss att känna varandra och blir vänner. Då är det lät att ta kontakt när
man behöver hjälp med aveln eller prov i grannlandet.

Provmarken var ju helt annorlunda än våras och så var också drevdjuren.
Felthare har vi också brevid felter men vi försöker undvika dom och åka
i mitten av skogen där skogshare bor. Den vita haren ni inte har där.
Jag är inte alls avundsjuk på dig av provmarkena och drevdjuren, jag
gillar vår bättre.

Isa hade smärta i kväll då vi tog henne till veterinären. Hun blev
bedövad och såret rensades, som tur var att pinnen hade inte trängt in i
magen. Hun fick smärtstillande och antibiotika och åkte hem smärtfri.

Våra hundägarna var mycket nöjda av domarna och vägvisarna vem gjorde
sin bästa i svåra förhållandena. Det kändes som att de ville att hunden
skulle lyckas så bra som möjligt. Mästerskapet var välorganiserat, tack
för Micael och din team. Ni lyckades väldigt bra med arrangemang och
maten var jätte smakande, tack vare köket.


Tack för Ni och tveka inte att höra av dig om Du vill starta på prov i
Finland!  Mvh, Topi


NordM vinnare


Urklipp från NordM 2023 vinnares återkoppling


Hej!


Det var ett ypperligt tillfälle att lära känna Sveriges beaglekultur och -entusiaster. Och upplevelsen var mycket positiv!


Själva PM-loppet var mycket välorganiserat. Allt installationen och maten var god. För det vill jag rikta ett stort tack till arrangörerna, och det är väldigt lätt att instämma i Micael Algotssons tack till de som deltog i arbetet.


Domarnas sakkunniga arbete var av hög kvalitet, korrekt och vänligt. Domarna, Bengt Melin och Stig Bertilsson, var riktigt bra.


Det som gjorde resan speciell, var att Topi Kangas hade med Camilla Gääw ordnat en dejt för Raksu med Iila från Vistenas kennel. Hur kan det komma sig att den lämpligaste tiden kan inträffa för Iila på lördagen när vi var där! Jag tror att där föds nya fina beaglar efter två månader. Samtidigt fick vi se den fina kenneln och njuta av Camillas och Patricks gästfrihet. Det var också ett lustigt sammanträffande att Raksu hade hårdast konkurrens med Challe från Vistenas kennel.


Det är tydligt att Raksu njöt av att arbeta i nya vackra landskap. Speciellt terrängen första dagen och att lära känna vår guide Magnus Andersson var en trevlig upplevelse för oss båda.


Jag beklagar att jag inte kunde prata med er mer på grund av mina dåliga språkkunskaper. Mycket lämnades oförstått, och särskilt osagt.


Tack för denna fantastiska ”Once in lifetime”-upplevelse för er alla och ha en fantastisk tid med Beagle!


Hälsningar, Raksu & Pekka

Nordiska Mästerskapen


Nordiska Mästerskapen, NordM, för Beagle arrangeras varje år och alternerar mellan Norge, Finland och Sverige. Syftet är att utveckla beaglen som jakthund inom den norden och även att skapa kontaktytor mellan de nordiska ländernas beagleklubbar, drevprovsdomare, beagleuppfödare och beagleägare.


Tävlingen är ett officiellt drevprov med Internationell status.

Har-SM fungerar som uttagning till NordM. De 3 första hundarna vid

Har-SM tas ut till NordM. De säsonger som Har-SM av någon anledning inte kan arrangeras tas hundar till NordM ut från aktuell säsongs Bästa Har-lista


RESULTAT NORDISKA 2021
NORDISKA MÄSTAREN

PERÄPÖKSÄN PAUKKU


SVENSKA PLACERINGAR

SE 16647/2016 SE J(HA)CH VISTENAS CHALLE

Ägare Barbro o Håkan Andersson

Placering 3:a


SE 30136/2017 J ANSAREBOS MIMMI

Ägare Magnus Arvidsson

Placering 5:a


SE 17367/2016 SE J(HA)CH LENNON

Ägare Steve Nilsson

Placering 9:a